Kokoomusnuoren lauselma kummastuttaa ihmisiä Facebookissa. Kun on tarpeeksi wanha ja wirttynyt, ei jaksa kummeksuttaa. Riippumatta puoluekannasta osa ihmisistä on elämästä vieraantuneita. Erityisesti kokoomuslaisessa, hyvin rahavetoisessa asenneilmastossa on usein vielä niin, että vaikka raha on kaikki kaikessa, heillä on varsin hämäränlainen käsitys rahan todellisesta arvosta. Heille se on kuin kivistä ja sorasta valmistettu lihapulla, joka heidän suussaan maistuu lihapullalta, ja silloinhan se on lihapulla.

Niin tai näin nuori kokoomuslainen saa runsaanlaisesti lokaa niskaansa sanomisistaan. Kaikki lähtee yhdestä lyhyestä kommentista, jonka hän on kirjoittanut: "Lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa. On järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta."

Lauselma on looginen. Se kertoo siitä, ettei lausunnon antaja todennäköisesti ole koskaan tarvinnut lapsilisiä elääkseen. Hyvätuloiset vanhemmat kyllä hoitavat lapsensa ilman noita lisiä. Mutta silti kyse on lopulta vain lapsilisistä, ei esimerkiksi toimeentuloturvasta tai työttömyyspäivärahoista. Joka tapauksessa vähätuloisempien vanhempien edellytykset syödä ja syöttää lapselleen edes jotakin ruoaksi kelpaavaa lievästi vaikeutuvat.

Tästä kommentista on nostettu haloo valtakunnan lehdistöä myöten. Nuori mies saa paljon huomiota osakseen ja huomiolla niin politiikassa kuin viihteessä pelataan. Lausunnon antajasta tulee uusi tähti Suomen poliittiselle taivaalle ja äänivyöry odottaa. Kunhan hän ymmärtää jossakin vaiheessa hieman selitellä ja lausua jotenkin laajempaan yleisöön uppoavaa, söpöä ja hassua.

Nyt häntä pidetään arjalaisen aatteen puolestapuhujana. Mutta meillä on jo omat arjalaisemme täällä. Kannatus on jo olemassa. Jos ja kun lausuja on vielä jo vallassa olevan kokoomuslaisen puolueen riveissä, ei voi huonosti mennä. Puhdasrotuisuus on tähän nostettu lähinnä sen vuoksi, että raukkapoloinen poliittinen älykkö ei ymmärrä, miksi "heikomman aineksen" syntyvyyttä tuetaan. Tämä heikompi aines koostuu työttömistä ja päihdeongelmaisista. Ja nämä puolestaan johtuvat pitkälti köyhyydestä, köyhyys johtuu näistä.

Lienee turhaa lähteä siihen, mihin tällainen ajattelu väistämättä vie. Tämän yhden lausunnon takana toki on vain yksilö, mutta sillä on pitkä historia. Ajatus siitä, että köyhän ja heikomman aineksen kohtalo on olla köyhä ja heikompi tulee aika ajoin esiin juuri kokoomuslaiselta rintamalta. Koska kohtalo on näin määrännyt on täysin loogista ja järjenmukaista, että erityisesti köyhempi väestön osa lopettaa välittömästi lottoamisen. Tai lieneekö sillä väliä, sillä tämän logiikan mukaan, ette kuitenkaan voita. Samoin meidän ja teidän köyhien tulisi lopettaa työpaikoista haaveilu. Älkää hakeko töihin, jos työttömiä olette. Se on kohtalonne. Teillä ei ole mahdollisuutta hyväpalkkaisiin töihin, kuten rikkailla ei ole mahdollisuutta menettää rahoja tai työssäkäyvien (hyvätuloisten) on mahdotonta ja järjenvastaista joutua työttömäksi.

En ole Kokoomus-fani. Mutta silti pidän heitä omalla kierolla tavallaan söpöinä. Tarvitsemme ääliöitä, jotta yhteiskunnassa riittää puhetta, ja yhteiskunta kehittyy ihan oikeasti. Olen anarko-kommunisti ja radikaali vihreä. Uskon siihen, että tarvitsemme kontrastia, tarttumapintaa ja keskusteltavaa. Kokoomuslainen logiikka on kokoomuslaista logiikkaa, jota luonnollista kokoomuslainen pitää aukottomana, vaikka se muistuttaisi pohjatonta saavia, jolla yritetään lapoa vettä uppoavasta veneestä. Meistä kaikki tarvitsevat uskoa, mutta meistä jokainen on ristiriitainen olento. Niinpä uskon siihen, että nyt kovasti parjatun kokoomuslaisen nuoren usko on yhtä vilpitöntä kuin maailmaa estetisoineen natsin usko kauniimpaan maailmaan. Lopputulos vain ei aina ole aivan yhtä kaunis kuin mielikuvissamme siintävä tavoitetila. Kenties meistä jokaisen olisi hyvä muistaa tämä.